Novosti

MacBookovi s M1 procesorima rješenje za globalnu nestašicu laptopa

Nestašica poluvodiča, što utječe na proizvodnju čipova za procesore ponajviše "udara" na PC tržište i najjači proizvođača PC laptopa upozoravaju da se stvari neće vratiti u normalu minimalno do prvog ili drugog kvartala 2022. godine. Trenutno se proizvođači PC zadovoljavaju  tek s polovičnom količinom čipova koje bi trebali. Potražnja je viša no prije, sad svaki član obitelji mora imati računalo, kako za posao, tako i za školu ili fakultet. 

 
Apple se u pravo vrijeme odlučio da izbaci računala sa svojim procesorom M1. Na skladištima imamo spremne za isporuku odmah:

MacBook Air Silver M1 8C_CPU/7C_GPU/8GB/256GB/CRO Keyboard

7.575,20 kn + PDV

Čip Apple M1 ispisuje novo poglavlje Appleovog najtanjeg i najlakšeg prijenosnika. I do 3,5 puta brži procesor. I do 5 puta brži grafički procesor. Najnapredniji Neural Engine  omogućuje i do 9 puta brže strojno učenje. Najdulje trajanje baterije dosad do 18 sati na MacBooku Air. I kućište bez ventilatora za tihi rad. Toliko snage u tako praktičnom pakiranju.




MacBook Pro 13.3 M1 Silver/8C CPU/8C GPU/8GB/256GB-CRO Keyboard

9.599,00 kn + PDV

 
Zahvaljujući čipu Apple M1, 13-inčni MacBook Pro nezamislivo je brz i moćan. Procesor mu je sad i do 2,8 puta brži. Grafika i do 5 puta. A tu je i najnapredniji Neural Engine za do 11 puta brže strojno učenje. I baterija koja traje do 20 sati, što je novi rekord na Macu. Ovo je posve nova razina najpopularnijeg profi prijenosnika.




Appleov čip M1 objedinjuje 8-jezgreni CPU, 8-jezgreni GPU, te 16-jezgreni Neural engine. Na istom se čipu nalaze i svi ostali kontroleri koji su ranije bili zasebni, uključujući i Thunderbolt kontroler, sve ranije funkcionalnosti T2 čipa zaduženog za sigurnost, ali i LPDDR4X SDRAM radna memorija.
 
M1 je prvi Appleov čip napravljen baš za Mac računala. Pogrešno ga je u velikoj mjeri smatrati prvom generacijom proizvoda jer, zapravo, predstavlja kontinuitet Appleovog razvoja procesora temeljenih na ARM arhitekturi koji je započeo još 2010. procesorom A4 iz iPada prve generacije i iPhonea 4. Posljednjih godina Apple je prilikom predstavljanja novih procesora za mobilne uređaje sve češće naglašavao kako se radi o desktop-class performansama; svima koji su obraćali pažnju na ovakve detalje moralo je već biti jasno što se sprema.
 
M1 je ujedno i prvi procesor za osobna računala koji je proizveden 5-nanometarskom tehnologijom. Na čipu koji je zapravo cijeli SoC (System on a Chip) nalazi se tako 16 milijardi tranzistora u obliku 8-jezgrenog procesora (CPU) s 4 high efficiency jezgre (Firestorm) i 4 performance jezgre (Icestorm), 8-jezgrenog grafičkog procesora (GPU) i 16-jezgrenog sustava za machine learning kojeg Apple naziva Neural engine.
 
Sve što je ranije bio zaseban čip na matičnoj ploči, uključujući i kontrolere za sve I/O operacije (poput kontrolera za Thunderbolt 4), codeca za pojedine vrste medijskih zapisa, kao i raniji T2 čip koji je bio zadužen za “sigurnosna” pitanja poput kriptiranja SSD-a i čuvanja informacija o otiscima prsta (secure enclave), sada je dio M1. I sama je memorija (LPDDR4X SDRAM) dio istog paketa, što omogućava znatno bržu komunikaciju između memorije i ostalih dijelova M1 te uvelike doprinosi dobrim performansama. Premda Apple to nije nikada objavio, mjerenja i analize su pokazale kako je osnovni takt na kojem M1 radi 3.2 GHz, a standardna potrošnja u rasponu od 10 do 15W.

 
Proizvodi na akciji